Wapnowanie gleb

Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi wapnowania gleb.


Zakwaszenie gleb, jest istotnym czynnikiem ograniczającym plonowanie roślin uprawnych w Polsce. Najwięcej gleb kwaśnych mamy w województwach: małopolskim, podkarpackim, łódzkim i mazowieckim.
Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie wapnowanie gleb, które nie tylko poprawia ich żyzność i urodzajność, ale dodatkowo obniża koszty nawożenia (poprzez zmniejszenie zużycia nawozów).

Co daje regularne wapnowanie?

hand

Poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz zmienia jej strukturę na gruzełkową, czyli najbardziej pożądaną dla większości uprawianych roślin.



hand

Zwiększa przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny (przy kwaśnym odczynie gleby nawet najlepsze nawożenie azotem, fosforem, czy obornikiem nie przyniesie rezultatów, ponieważ rośliny mniej efektywnie gospodarują składnikami odżywczymi, które pobierają z gleby).
hand

Poprawia możliwości magazynowania wody w glebie, a tym samym korzystnie wpływa na system korzeniowy, umożliwiając roślinom przetrwanie suszy.



O czym warto pamiętać?

badanie odczynu gleby jest pierwszym krokiem w kierunku prawidłowego nawożenia, dlatego tak ważna jest systematyczna kontrola pH gleby

prawidłowa wielkość dawki powinna zostać ustalona w oparciu o wartość pH gleby oraz gęstość próbki glebowej


rozpuszczalność nawozów wapniowych w glebie wzrasta wraz ze wzrostem wilgotności i spadkiem temperatury gleby, dlatego warto zaplanować wapnowanie na wiosnę lub jesień

Negatywnymi skutkami zakwaszania gleby są:

koncentracja jonów wodoru - powoduje pogorszenie i zmniejszenie plonów,
 koncentracja jonów glinu, która:
- hamuje wzrost korzeni roślin i objawia się zgrubieniami i kolorem brunatnym,
- negatywnie wpływa na transport wody i soli mineralnych do części nadziemnych roślin oraz powoduje mniejszą asymilację CO2,
- hamuje pobieranie wapnia i magnezu,
- korzenie są bardziej podatne na zakażenia patogenami,
nadmierne stężenie manganu – skutkuje ograniczeniem przyswajania mikroskładników przez rośliny,
 nadmiar fosforu – tworzy nieprzyswajalne dla roślin sole żelaza i manganu,
 niedobór potasu – pogarsza jakość produktów roślinnych, zubożając dietę żywieniową ludzi i zwierząt,
niedobór magnezu – hamuje wzrost, a w niektórych przypadkach prowadzi do zamierania roślin,
 niedobór wapnia – wymywa potas i magnez, co powoduje wyjałowienie ziemi,
zubożenie liczby i różnorodności mikroorganizmów,
 mała odporność na procesy degeneracyjne, erozje oraz ubytek zawartości substancji organicznych.

Gruntcal ®

Gruntcal® jest naturalnym wapnem nawozowym powstającym w wyniku zmielenia wapienia dolnokarbońskiego ze złoża Czatkowice, które cechuje się wysoką zawartością węglanu wapnia (ok. 96%). 

Dofinansowanie

Dowiedz się jak uzyskać dofinansowanie do wapnowania na stronie "Ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie".

Masz pytania?

Jeśli nie znalazłeś potrzebnej informacji możesz się z nami skontaktować. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.