Zakwaszenie gleb, jest istotnym czynnikiem ograniczającym plonowanie roślin uprawnych w Polsce. Najwięcej gleb kwaśnych mamy w województwach: małopolskim, podkarpackim, łódzkim i mazowieckim.
Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie wapnowanie gleb, które nie tylko poprawia ich żyzność i urodzajność, ale dodatkowo obniża koszty nawożenia (poprzez zmniejszenie zużycia nawozów).
Co daje regularne wapnowanie?
![](/assets/images/emptyPixel.png)
Poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz zmienia jej strukturę na gruzełkową, czyli najbardziej pożądaną dla większości uprawianych roślin.
![](/assets/images/emptyPixel.png)
Zwiększa przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny (przy kwaśnym odczynie gleby nawet najlepsze nawożenie azotem, fosforem, czy obornikiem nie przyniesie rezultatów, ponieważ rośliny mniej efektywnie gospodarują składnikami odżywczymi, które pobierają z gleby).
![](/assets/images/emptyPixel.png)
Poprawia możliwości magazynowania wody w glebie, a tym samym korzystnie wpływa na system korzeniowy, umożliwiając roślinom przetrwanie suszy.
O czym warto pamiętać?
Negatywnymi skutkami zakwaszania gleby są:
koncentracja jonów wodoru - powoduje pogorszenie i zmniejszenie plonów, |
|||||||
koncentracja jonów glinu, która: - hamuje wzrost korzeni roślin i objawia się zgrubieniami i kolorem brunatnym, - negatywnie wpływa na transport wody i soli mineralnych do części nadziemnych roślin oraz powoduje mniejszą asymilację CO2, - hamuje pobieranie wapnia i magnezu, - korzenie są bardziej podatne na zakażenia patogenami, |
|||||||
nadmierne stężenie manganu – skutkuje ograniczeniem przyswajania mikroskładników przez rośliny, |
|||||||
nadmiar fosforu – tworzy nieprzyswajalne dla roślin sole żelaza i manganu, |
|||||||
niedobór potasu – pogarsza jakość produktów roślinnych, zubożając dietę żywieniową ludzi i zwierząt, |
|||||||
niedobór magnezu – hamuje wzrost, a w niektórych przypadkach prowadzi do zamierania roślin, |
|||||||
niedobór wapnia – wymywa potas i magnez, co powoduje wyjałowienie ziemi, |
|||||||
zubożenie liczby i różnorodności mikroorganizmów, |
|||||||
mała odporność na procesy degeneracyjne, erozje oraz ubytek zawartości substancji organicznych. |